Чому нелегальні сигарети шкодять державі та здоров’ю нації

За даними компанії Кантар, у травні 2021 року нелегальний ринок тютюнових виробів в Україні сягнув 15,9%, а за останніми даними він вже складає 18,1%. Оскільки близько 80% вартості кожної пачки сигарет складають податки, загалом держава та громади від нелегального ринку сигарет втрачають близько 13 млрд гривень на рік. Ця  сума співставна з бюджетом великого міста, наприклад, Дніпра або Харкова. Але справа не лише у втраті податків.

На жаль, покупці нелегальних сигарет не замислюються над цим, але їхні кошти по суті є опосередкованою матеріальною підтримкою тероризму. В Україні, наприклад, часто продаються підроблені та контрабандні сигарети з територій ОРДЛО. Купуючи такі сигарети, покупець може фінансувати незаконні озброєні формування на окупованих частинах Донбасу.

Окрім того, зростання частки нелегальних сигарет на ринку суттєво підриває і зусилля держави, спрямовані на зниження рівня куріння. Так наприклад, продавці нелегальних сигарет не виконують вимоги законодавства, якими заборонено продаж тютюну неповнолітнім. Ще одним прикладом є недотримання вимог щодо нанесення медичних попереджень: в той час як держава запроваджує дієві медичні попередження на пачках сигарет, на розкладках та в кіосках масово продаються сигарети або з медичними попередженнями іноземними мовами, або взагалі без них. Так саме нелегали не обтяжують себе обов’язком попереджати споживачів про вміст смол та нікотину, як і обмежувати їх вміст, як того вимагає закон.

 Також курцям варто знати, що на відміну від легальних тютюнових компаній, які дбають про якість своєї продукції на всіх етапах: від якісної сировини, виробництва у стерильних умовах до належного зберігання та транспортування, виробники підробок знаходяться поза будь яким контролем. Тому, аби здешевити витрати на виробництво, вони можуть організувати підпільний цех у підвалах, у гаражах, у закинутих промислових будівлях. Тому й не дивно, що у незаконних сигаретах знаходять екскременти щурів, сміття, металеву тирсу.

А при незаконному транспортуванні та переміщенні нелегальних сигарет через державні кордони злочинці ховають їх у цистернах з маслом, смолою, у гарячому воску, у піску, солі, вугіллі. Проте навіть добре зроблена пачка, яка покрита плівкою, не в змозі захистити сигарети від потрапляння до неї шкідливих речовин. В них може бути високий вміст свинцю і кадмію та інших шкідливих для організму людини хімічних речовин.

Проте нелегальний ринок сигарет – не лише внутрішня проблема України. Наша країна є одним з найбільших постачальників нелегального товару до ЄС, а це суттєво впливає на міжнародний імідж України, у тому числі - інвестиційний.

«Контрабанда дешевих виробів з нашої держави до ЄС погіршує показники європейських виробників і, відповідно, може негативно вплинути на їхнє бажання інвестувати у розвиток бізнесу в Україні. Крім того, не треба забувати, що Європейський Союз — один із найбільших міжнародних партнерів і донорів України. Контрабандні потоки з нашої держави прямим наслідком мають недоотримання бюджетами країн ЄС акцизних податків. Мені доводилося спілкуватися з представниками європейських організацій та місій, і всі вони стурбовані рівнем контрабанди сигарет з України», - каже Артур Рєзніков, менеджер по боротьбі з нелегальним обігом тютюнових виробів компанії «Філіп Морріс Україна».

Відео https://www.youtube.com/watch?v=IID-_FIFOpw&t=25s

За даними Кантар, у 2021 році в Україні було продано 7 мільярдів нелегальних сигарет. А по всьому світу кожен рік продається понад 500 мільярдів незаконних сигарет. Тобто українці масово «підтримують» грошима нелегальних виробників та продавців, шкодячи власному здоров’ю через власну необізнаність.

Якщо ви помітили нелегальну точку торгівлі сигаретами або побачили, що йде торгівля контрабандою та підробками, повідомте нам про це, поставивши мітку на карті.

Більше про нелегальну торгівлю сигаретами в Україні ви можете дізнатися на сторінці у Вікіпедії.