Хто і як бореться з контрабандою сигарет в світі: 8 європейських і глобальних організацій

Контрабанда сигарет - це проблема практично будь-якої країни світу вже багато-багато років. І кожна з них вирішує її по-своєму: для цієї мети у них є і антиконтрабадне законодавство, і спеціальні органи влади. 

В Україні основні обов'язки боротися з контрабандою лежать на Митній службі, Національній поліції, Державній фіскальній службі, Державній податковій службі,  Службі безпеки. 

Але, крім цього, в масштабах всього світу з контрабандою сигарет ведуть боротьбу і міжнародні – регіональні, в тому числі європейські, та глобальні організації, з якими співпацює Україна.

Хто вони і як вони це роблять?

 

Всесвітня організація охорони здоров'я - ВООЗ

 

Всесвітня організація охорони здоров'я - ВООЗ

 

Україна ратифікувала Рамкову конвенцію ВООЗ по боротьбі проти тютюну. Крім того, що цей документ покладає на держави-учасниці зобов’язання щодо зменшення шкоди від куріння, в ній також зазначено, що країни-учасниці мають ретельно контролювати незаконне виробництво та переміщення сигарет через їхні кордони. Адже це теж має пряме відношення до охорони здоров'я, бо контрабандисти не відповідають за якість продукції. Іншими словами, ВООЗ говорить, що такі сигарети можуть завдати істотної шкоди здоров'ю, а не лише економіці.

Аби мінімізувати контрабанду, ВООЗ встановила, як це зробити. І виходячи із цих вимог практично будь-який споживач може дізнатися, як відрізнити контрабанду від легальних сигарет і прийняти рішення - купувати чи ні.

Наприклад, ВООЗ вимагає від країн, що підписали Конвенцію, маркувати всі пачки й упаковки тютюнових виробів і будь-якої зовнішньої упаковки сигарет таким чином, аби можна було визначити їх походження і кінцеву країну продажу.

Якщо український покупець не бачить на пачці імпортних сигарет (це не стосується легальних сигарет, вироблених усередині країни) напису "Продаж дозволяється в Україні", то перед ним - контрабанда.

Крім того, такий напис має бути мовою тієї країни, де ці сигарети продаються. Тобто, якщо споживач бачить пачку без українського тексту, то це також контрабанда.

Рамкова конвенція ВООЗ по боротьбі проти тютюну

Також Конвенція рекомендує країнам посилювати відповідальність за контрабанду. Але в Україні, як відомо, немає кримінальної відповідальності за цей злочин, а адміністративне покарання - штрафи - досить м'яке.

 

Група з розробки фінансових заходів боротьби з відмивання грошей – FATF

 

FATF


FATF займається питаннями відмивання грошей у всіх сферах, але також особливу увагу вона приділяє контрабанді сигарет. Зокрема, Група провела глибоке дослідження взаємозв'язку відмивання грошей, фінансування тероризму та незаконної торгівлі тютюном.

Експерти Групи кажуть, що незаконна торгівля тютюном є однією з передумов відмивання грошей. Така торгівля ведеться з залученням великого обігу готівкових коштів і приносить значний прибуток. У той же час вона є низько ризиковим заняттям для злочинних угруповань.
 

FATF

 

FATF відзначає, що від контрабанди сигарет уряди країн недоотримують податки, а злочинці використовують зароблені на контрабанді гроші для фінансування інших злочинів і тероризму.

«За оцінками експертів, доходи, одержувані від цієї діяльності, складають мільярди доларів. Такі доходи приховуються від оподаткування і можуть бути використані для фінансування інших категорій злочинів і тероризму. Таким чином, в результаті незаконної торгівлі тютюном з'являються значні суми злочинних доходів, як від самої торгівлі, так і пов'язаних з нею податкових і митних злочинів», – йдеться в дослідженні FATF.

Експерти групи підкреслюють, що у контрабанди є ще й побічний ефект: збільшення пов'язаних з тютюном хвороб і смертей через доступність дешевих або підроблених сигарет.

Для того, аби споживачі могли усвідомити весь масштаб проблеми, їм слід знати, що деякі організовані злочинні угруповання (ОЗУ) керують усіма стадіями виробничого процесу - від вирощування або закупівлі тютюну до розробки упаковки, яка викличе попит на ринку і буде схожа на законну, якщо продукція є підробкою.

Отже, купуючи контрабанду свідомо, кінцеві споживачі, хочуть вони того чи ні, сприяють процвітанню злочинності, збагаченню злочинців і нанесенню втрат своїй власній країні і своєму особистому здоров'ю.

Але справа не лише у курцях.

«Незалежно від розміру і масштабів контрабанди незаконна торгівля тютюном має комплексні наслідки для урядів, приватного бізнесу, правоохоронних органів, системи охорони здоров'я, суспільства, як курців, так і тих, хто не палить», - кажуть в FATF.

 

Європейське управління з питань запобігання зловживаннями і шахрайству при Європейській Комісії ЄС – OLAF

OLAF

Для цього Управління боротьба з контрабандою - одне з ключових завдань.

OLAF допомагає інституціям Євросоюзу і урядам держав формувати політику у сфері боротьби з контрабандою.

Експерти OLAF допомагають урядам розслідувати випадки транскордонної контрабанди, координуючи спецоперації, що проводяться правоохоронними органами по всій Європі.

OLAF

На рахунку Управління вилучення близько 2 мільярдів нелегальних сигарет з 2013 по 2018 рік - це приблизно 38 пачок щохвилини протягом п'яти років.

Під егідою OLAF організовуються спільні митні операції, що поєднують представників правоохоронних органів як з країн ЄС, так і з держав, які не є членами Євросоюзу, а також міжнародні організації, такі як Всесвітня митна організація або Європол.

Крім того, OLAF займається випадками порушення прав інтелектуальної власності, пов'язаних з шахрайством. До цієї категорії належать випадки ввезення на територію ЄС контрафактних тютюнових виробів.

Це не всім відомо, але легальні тютюнові компанії, які співпрацюють з OLAF і продукція яких була кимось переправлена через кордони ЄС незаконно, зобов'язані сплатити штраф у розмірі 100% податків, які були несплачені з конфіскованої продукції відповідних компаній. Саме тому практично всі найбільші і міжнародні виробники сигарет допомагають боротися з контрабандою, хоча самі вони не роблять нічого незаконного.

 

Всесвітня митна організація – WCO

The World Customs Organization (WCO)

Всесвітня митна організація - це міжурядова міжнародна організація, членами якої є митні адміністрації майже всіх країн світу, в тому числі й України.

В рамках WCO уряди країн спільно займаються наглядом за безпекою ланцюжків поставок товарів, спрощенням процедур міжнародної торгівлі, боротьбою з правопорушеннями в митній сфері та незаконним переміщенням контрафактної продукції (захистом прав інтелектуальної власності).

WCO

Також в рамках ВМО проводяться операції по затриманню і вилученню нелегальних товарів митними органами, зокрема, тютюнових виробів.

 

Місія Європейського Союзу з прикордонної допомоги Молдові та Україні – EUBAM

 

Місія Європейського Союзу з прикордонної допомоги Молдові та Україні – EUBAM

 

Місію Європейського Союзу з прикордонної допомоги Молдові та Україні створено на підставі Меморандуму про взаєморозуміння, укладеного між урядами України, Молдови та Європейською Комісією.

Одним з головних завдань Місії є допомога урядам Молдови та України більш ефективно боротися з транскордонною злочинністю, зокрема, з нелегальною торгівлею тютюновими виробами.

Не секрет, що Молдова і Україна - це країни, в яких проблема контрабанди сигарет дуже актуальна, і ЄС дуже зацікавлений допомогти нашим країнам мінімізувати збитки - і для нас, і для себе також.

EUBAM

В рамках Місії працює спеціальна група з боротьбі з незаконним переміщенням тютюну, яка забезпечує оперативний обмін інформацією, налагоджує співпрацю між правоохоронними органами в Україні та Молдові, залучає бізнес-співтовариство до боротьби, а також сприяє впровадженню антиконтрабандних політик.

 

Europol 

Europol

 

Europol веде боротьбу з кримінальними злочинами на території всього Європейського Союзу. У його рамках також працює окремий аналітичний проект AP Smoke, спрямований на дослідження питань боротьби незаконного виробництва та обігу тютюну і тютюнових виробів.

Цей проект передбачає:

  • збір і структурування інформації про нелегальні точки виробництва, траспортування та продажу сигарет для її подальшої передачі правоохоронним органам країн-учасниць ЄС
  • забезпечення співпраці між органами влади
  • надання інформації та експертизи
  • проведення навчань правоохоронних органів
  • розгортання мобільних офісів Європолу в місцях здійснення операцій
  • надання прямого доступу до безпечної мережі обміну інформацією та баз даних Європолу
  • надання підтримки в судах.

 

Interpol 

Interpol

 

Інтерпол – міжнародна міжурядова організація, яка займається координацією зусиль правоохоронних органів для протидії кримінальним злочинам.

В Інтерполі започаткована окрема програма, спрямована на боротьбу із обігом нелегальної продукції, в тому числі, нелегальними тютюновими виробами, яка передбачає збір інформації, координацію транскордонних операцій правоохоронних органів, підтримку співпраці між правоохоронцями різних держав, проведення тренінгів, роботу із підвищенням суспільної свідомості щодо протидії нелегальним товарам.

 

Організація економічного співробітництва та розвитку – OECD

OECD

В рамках Організації економічного співробітництва та розвитку діє Task Force Countering Illicit Trade - цільова група ОЕСР із протидії незаконній торгівлі, яка ставить своїм завданням сприяти реформам політик держав та міжнародному співробітництву, спрямованому на зменшення та стримування незаконної торгівлі. Один із напрямків дослідження та просування ініціатив  цільової групи – нелегальна торгівля тютюновими виробами.

 

Фото EUBAM