Тютюновий ринок України: контрафакт і контрабанда - не туди тече нескінченна річка з грошовими берегам

Курці, зазвичай, в повсякденному житті не звертають увагу на те, де вони купують цигарки, хто є їх виробником. Особливо тоді, як з'являються перебої в торгівлі. Головне для них: було б, що палити. Часто поспішають на ринок, де торгаші пропонують бажаний товар.

Про контрабанду цигарок сумнівної якості ніхто не думає. Ваш покірний слуга - один з таких. Вперше задумався над проблемою контрафактної тютюнової продукції з початком російської агресії.

Реальність і торгівля нелегальним тютюном

В рідному Лимані, що на Донеччині, в березні минулого року через близькість бойових дій серед інших проблем з'явилася і проблема дефіциту тютюнових виробів. Першочерговими завданнями місцевої влади було забезпечення товарами першочергового попиту. Як кажуть, не до того, в таких умовах не до того, щоб виконувати забаганки прихильників небезпечної звички.

Цим швидко скористались ділки від торгівлі, які завалили прилавки деяких торговельних точок цигарками різних марок, про які раніше навіть не чули. Вся інформація на пачках була незнайомими мовами. Ні про які акцизні марки й мови вести не варто, бо їх не було. Ціни різко зросли в пару разів.

Купували всі поголовно, хто не міг без цигарок. Численні бабусі на перехрестях та ринку теж швиденько зайнялись своїм бізнесом, отримуючи свою копійчину, та забезпечуючи відчутні бариші для постачальників.

Вже тоді й виникло бажання розібратись з перипетиями вітчизняного ринку тютюнової продукції. На допомогу прийшов Інтернет, який, як відомо, знає все, чи майже все. Отриманої інформації вистачило, щоб зробити певні висновки про контрабанду тютюну та його шкоду для суспільства, економіки країни і кожного окремого курця.

Чому ризикують постачальники контрафакту?

Сучасний тютюновий ринок - це не тільки офіційні виробники цигарок. До нього присмокталось і немало організованих злочинних угрупувань, що в великих обсягах виробляють нелегальну продукцію, або контрабандно завозять її на терени України. Все це робиться аби мати величезні прибутки. Тут ділків ніщо не може зупинити, навіть реальні строки ув'язнення.

При цьому вони активно користуються ситуацією. Спочатку це були пандемія та глобальна рецесія. Потім їм “на допомогу” прийшло зниження купівельної спроможності та зростання попиту населення на дешеві товари, які викликання повномасштабної війною на території нашої батьківщини.

Виникає питання, які ж сигарети вважаються нелегальними? Таких видів тютюнових виробів є два: контрабанда, тобто продукція певної торгової марки, котра реалізується на території інших країн без сплати обов'язкових податків та зборів, і контрафактна продукція, представлена підробками і копіями продукції легальних марок, що виготовляються без дозволу правовласника та без сплати податків.

Нелегальний тютюновий ринок несе колосальні фінансові збитки Україні

Щоб переконати пересічного громадянина в шкідливості торгівлі котрабандними та контрафактними сигаретами, варто звернутись до статистики, яка відкриває очі на реальну ситуації.

2017 року втрати України від цього становили, як стверджують спеціалісти, становили 1,2 млрд. грн. Цифра вражаюча. Однак вона стає з кожним роком ще більш плачевною. Минулого року збитки досягли вже 19,1 млрд. грн. - зростання майже у вісім разів.

За останні шість років від нелегального продажу сигарет країні втратила без малого 48,5 млрд. грн. За ці гроші можна б було побудувати до півтисячі сучасних шкіл або 1270 дитячих садочків. Тих крадених мільярдів вистачило б на виплату протягом року середніх пенсій для 886 тисяч пенсіонерів.

Згубні наслідки не лише для державного бюджету

Контрафактна та контрабандна тютюнова продукція - це не лише баснословні збитки для бюджету. Вона є згубною і для суспільства. Вона приносить і негативні наслідки, як заохочення куріння для підростаючого покоління та підвищення ризиків для здоров'я співгромадян. Нелегальні сигарети не можуть належним чином перевірятись.

Незаконна торгівля сигаретами робить цю продукцію більш доступною для молоді, оскільки вони продаються за нижчими цінами. Тютюнові вироби пропонуються дрібними роздрібними торговцями і через Інтернет. Зважаючи на все це, доводиться констатувати, що серед молоді спостерігаються високий рівень куріння.

Варто звернути увагу на застереження міжнародної торговельної палати про те, що в підроблених сигаретах можна зустріти навіть антисанітарні інгредієнти. Мова про людські фекалії, цвіль, мертвих мух і т.п. В них нерідко присутні і смертельно шкідливі речовини в великих дозах. Є інформація про перевищення в окремих виробах кадмію (в 5 разів), свинцю - в шість, смол - на 160%, вуглекислого газу - в 133%.

Як бачимо, дані про шкідливість контрафактних та контрабандних сигарет, які дуже активно пропонуються українцям, просто шокують. Ось лише належні висновки не робляться.

Нелегальна продукція відрізняється певними факторами

Навіть пересічний громадянин може легко відрізнити нелегальні сигарети від тих, які реалізуються без порушень вимог законодавства та стандартів. Варто лише звертати увагу на наступне:

* На місце реалізації сигарет - якщо вона здійснюється з рук на ринках, бабусями біля станцій метро, в кіосках, що не мають ліцензій - то, швидше за все, це і є нелегальна продукція сумнівної якості. Офіційні виробники з нелегалами не співпрацюють.

* На наявність акцизних марок - їх відсутність, ознаки фальсифікації, чи нерівне наклеювання є ознаками контрабанди і контрафакту.

* На попередження медиків - медичні попередження на сигаретах в Україні наносяться лише державною мовою.

* На наявність напису Duty free - якщо зазначено Duty free only, то такий товар може на законних підставах реалізуватись лише в торговельних точках безмитної торгівлі.

* На якість упаковки - підроблені тютюнові вироби можуть відрізнятись кольором, шрифтом та відстанню між елементами оформлення від оригіналів.

* На валюту - на легальних тютюнових виробах ціна завжди вказується українською мовою в гривнях. Інші валюти і мови - то свідчення підробки чи контрабанди.

Закономірні висновки з написаного

Зробити недоступними контрабанду та контрафакт на вітчизняному тютюновому ринку - це завдання влади і всієї громадськості. Спільними зусиллями маємо направити нелегальні фінансові потоки на користь країни і знизити ризики для здоров'я нації. Ці кошти допоможуть нам відбудувати рідну Україну, яка зруйнована російським окупантом.

Анатолій Аніпченко