Тіньове павутиння тютюнового бізнесу

Чому в боротьбі легального ринку цигарок і контрафакту на Сумщині поки що перемагає останній?

Сьогодні, коли Україна бореться за своє існування, коли уряду доводиться відшукувати кошти на озброєння і відбудову країни, нелегальна торгівля тютюновими виробами наносить підступний удар не тільки економіці, але й іміджу, партнерським відносинам на міжнародному рівні. Адже, за даними дослідження KANTAR, у 2022 році частка нелегального тютюнового ринку в Україні складала 21,8%, а це - кожна п’ята пачка сигарет, що перебуває у продажу! Через незаконний обіг тютюнових виробів тільки в минулому році держава недоотримала 20,7 мільярда гривень!

Ситуація потребує активних дій із боку відповідних компетентних органів, зокрема, правоохоронних. Дещо на цій ниві вже вдалося зробити. Так, детективи Бюро економічної безпеки України за І квартал 2023 року вилучили з незаконного обігу майже 1,2 млн пачок тютюнових виробів орієнтовною вартістю 60 млн грн, 300 тис. штук електронних сигарет орієнтовною вартістю 90 млн грн, 200 тис. штук підроблених марок акцизного податку з ознаками підробки.

Контрафактні «вилови»

В Сумській області правоохоронці також не стоять осторонь вирішення проблеми. Як розповіли у відділі комунікації ГУ Нацполіції в Сумській області, в минулому році було кілька суттєвих вилучань. Так, у жовтні 2022-го на Сумщині припинили діяльність групи осіб, які налагодили незаконну реалізацію контрафактних підакцизних товарів у Сумському та Охтирському районах. Вказану продукцію вони замовляли через інтернет-магазини зі Львова, Миколаєва. 20 жовтня правоохоронці провели три санкціоновані обшуки в місцях зберігання та реалізації підакцизних тютюнових та алкогольних виробів у трьох населених пунктах Сумської області. За результатами зазначених слідчих дій було виявлено та вилучено 131 493 пачки тютюнових виробів, 480 л горілчаних виробів у тетрапаках та пляшках, товарно-транспортні накладні, чорнову бухгалтерію тощо. Сума вилученого майна склала понад 7 млн 250 тис. грн.

Пізніше, у листопаді слідчі Сумського райуправління поліції та слідчого управління ГУ Нацполіції в Сумській області за оперативного супроводу управління стратегічних розслідувань в Сумській області та 5-го прикордонного загону (м. Суми) припинили діяльність групи осіб, які незаконно продавали підакцизні товари на території Сум. Тютюнові вироби зловмисники купляли в західних регіонах України та отримували їх у поштових відділеннях обласного центру. При цьому збут цигарок здійснювався переважно на Центральному ринку. У ході обшуку в підсобному приміщенні одного з торгових центрів міста виявили та вилучили 2600 пачок незаконно виготовлених сигарет без акцизних марок. Ще 1000 пачок знайшли в поштовому відділенні у посилці, яку не встигли отримати фігуранти. Орієнтовна вартість вилученого - 200 тис. грн. Було відкрито кримінальне провадження за ч. 3 ст. 204 ККУ (незаконне виготовлення, зберігання, збут або транспортування з метою збуту підакцизних товарів).

Продаж контрафакту зупинили і в Роменському районі. 22 грудня правоохоронці провели тут санкціоновані обшуки в місцях зберігання та реалізації тютюнових виробів. За результатами обшуків було виявлено та вилучено 555 пачок цигарок, 461 електронна цигарка, 135 флаконів рідини для електронних цигарок, 48 пачок сировини (тютюн та табачний лист) вагою 2,6 кг. Загальна ринкова вартість вилученого становить близько 300 тис. грн.

Цього ж року найбільший, щоправда не тютюновий, а «вейповий» вилов правоохоронці Сумщини та спеціалісти ГУ ДПС отримали в лютому цього року. Їм вдалося припинити діяльність групи осіб, які в Сумах організували схему незаконного придбання, перевезення, зберігання і продажу нікотинових сумішей для електронних цигарок без марки акцизного збору. При цьому збут підакцизних товарів здійснювався переважно в двох магазинах обласного центру. Правоохоронці провели два обшуки в місцях реалізації фальсифікованих товарів, під час яких вилучили понад 5 тис. нікотинових наборів для виготовлення та готових до вживання рідин до електронних сигарет без марок акцизного збору, документацію тощо. Орієнтовна вартість вилученого товару - 900 тис грн. Відкрито кримінальне впровадження.

Порушень – майже на 2 мільйони

Протидія нелегальній торгівлі підакцизними товарами та тютюновими виробами зокрема, також є одним із пріоритетних напрямів у роботі ГУ ДПС в Сумській області. За 2022 рік за порушення під час реалізації підакцизних товарів податківці застосували 1,6 млн грн штрафних санкцій. Як поінформував в.о.начальника ГУ ДПС у Сумській області Артем Снєжко, за результатом контрольно-перевірочних заходів щодо дотримання податкового законодавства під час реалізації тютюнових виробів суб"єктами господарювання забезпечені додаткові надходження до бюджетів територіальних громад області, а також 9 господарських одиниць почали працювати в податковому полі, тобто зареєстрували касові апарати та отримали лицензії.

Загалом за період із 1 квітня минулого по 1 квітня нинішнього року кількість ліцензованих господарських одиниць, в яких здійснюють роздрібну торгівлю тютюновими виробами, збільшилась на 101. В минулому році працівники управління контролю за підакцизними товарами під час проведення фактичних перевірок на території області виявили 9 випадків роздрібної торгівлі тютюновими виробами без відповідної ліцензії. До суб"єктів господарювання застосовані штрафні санкції на загальну суму 153 тис грн. В роздрібній мережі в минулому році виявлено порушень чинного законодавства щодо торгівлі тютюновими виробами на загальну суму близько 0,5 млн грн.

Який результат

Але по великому рахунку, на нашу думку, це мізерні досягнення. Бо в Сумах майже відкрито можна придбати контрафактні цигарки і на Центральному ринку міста, і в інших далеко не секретних місцях. Рейди, перевірки, звісно, потрібні. Але яке реальне покарання отримують порушники? Якщо брати дрібних торговців, що збувають контрафаки, то суди виносять рішення, проте винуватці найчастіше взагалі не з’являються на судові засідання... Наприклад, у травні Зарічний райсуд м. Суми розглядав матеріали, які надійшли від Сумського РУП ГУНП в Сумській області, про притягнення до адміністративної відповідальності сумчанина, який на ринку по вулиці ЗСУ продавав з рук цигарки. Поліцейські склали адмінпротокол про порушення, вилучили у нього 10 пачок цигарок. Але чоловік на судове засідання просто не прийшов. Оскільки під час «операції» правоохоронцям не вдалося отримати підтвердження про наявність виручки від продажу, до порушника застосували штраф на користь держави в розмірі 400 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 6800 грн, з конфіскацією предметів торгівлі, тобто сигарет. В цей же день розглядалася аналогічна справа, але цього разу правопорушник вдруге за рік попався на нелегальній торгівлі цигарками і йому присудили штраф у подвійному розмірі, тобто 13 600 грн, тільки навряд чи був сплачений попередній…

Отже необхідний механізм невідворотності покарання, а для цього, можливо, таємна фіксація факту продажу, а то виходить, що людина торгувала-торгувала, а виручки не мала. Але, крім дійсно дієвої боротьби з дрібними «тютюновими нелегалами», потрібне реальне бажання влади боротьби з акулами цього бізнесу. Найпопулярнійшій і найпростіший спосіб, який найчастіше використовує влада – підняття акцизів – під питанням, бо подорожчання легальних цигарок приведе до більшого попиту нелегальних. Цьому сприяє і війна, і економічна ситуація в країні. Дефіциту контрафактних цигарок немає, на ринку пропонують не тільки їх, а й сигарети з маркуванням «Duty Free» або для експорту, тобто ті, за які нашій країні не сплачувалися податки. Порівняйте: за даними Державної служби статистики України, ціна пачки сигарет медіум-класу протягом 2022 р. зросла із 59 грн у січні до 67,5 грн у вересні, а контрафактні сигарети або сигарети «Duty Free» можна купити за 30-40 грн, а в мережі Інтернет - іще дешевше.

Отже єдиний вихід - послідовна і системна податкова політика та скоординована діяльність інституцій (БЕБ, Держприкордонслужби, фіскальних органів, поліції). Потрібно взяти до уваги і вдалий досвід країн - членів ЄС у сфері протидії нелегальному обігу тютюнових виробів, що дозволило б Україні значно знизити частку тіньового ринку та збільшити бюджетні надходження як мінімум на 20 мільярдів гривень, а скоріше, навіть більше. Від цього виграють і законні виробники, які вже розмірковують, чи не краще перевести свої виробництва за рубіж, де немає війни і є спрогнозована, стала економічна політика…

"Ваш шанс"