КонтраFAСTS у Кременчуці: розмах нелегальної торгівлі тютюном, її наслідки та як з цим боротися

Наша редакція дізналася, як відрізнити контрабандні сигарети від легальних; чому підпільні цигарки, що продаються за пів ціни та без акцизу, можуть бути особливо небезпечними для здоров’я; який відсоток вартості пачки займають податки та що слід зробити, аби і держава отримувала податки, і споживач не купляв дешеві вироби, економлячи кошти власного гаманця.

Однією з візитівок Кременчука, безумовно, є фабрика великого світового виробника тютюнових виробів Japan Tobacco International (JTI). На підприємстві виробляють сигарети під такими брендами, як «Camel», «Sobranie», «Winston», «LD», «Monte Karlo», «Winchester». Вони відомі у всьому світі. І, якщо це не контрабандна продукція, то коштують вони не дешево.

Але останнім часом Кременчук завалили дешевими сигаретами, зокрема і тих брендів, які виготовляються на тютюновій фабриці нашого міста.

І це не тому, що їх крадуть з підприємства, а тому, що дешеві цигарки можуть бути контрабандою, бо на пачках відсутні акцизні марки, а значить, бюджет недоотримає кошти.

Наприкінці минулого року питання щодо нелегальних цигарок журналісти задали прокурору Полтавщини Антону Столітньому. Тоді на прес-конференції він повідомив, що знає про цю проблему і над нею працюють.

І дійсно, тоді більшість кіосків з дешевими сигаретами зачинилися. Але Столітній вже не очолює прокуратуру області, а на календарі початок літа 2023 року і цигарки за практично пів ціни знову продаються у деяких місцевих кіосках.

«Кременчуцька газета» направила запит до обласного управління поліції та облуправління Бюро економічної безпеки, аби дізнатися, скільки справ порушено за контрабанду тютюнових виробів. І, якщо перша установа ще не надала відповідь, то відповідь других нас вразила, бо за цими даними, порушена лише одна справа!

Одна і не більше? Тоді як просто прогулявшись по Кременчуку їх можна порушити десятки!

Тож, днями наша редакція знову підняла це питання на рівні начальника поліції Кременчука та району Олександра Холондовича. І він пообіцяв провести рейди. Слово головний правоохоронець міста стримав, але…

Поліція таки вийшла в рейди. Однак за якимось збігом обставин у день перевірки, наприклад, на Центральному ринку зачинилися майже всі кіоски з дешевими цигарками.

«Поліція Кременчука йде у рейд. Тому сьогодні вони не працюють», - казали торговці, які працюють поряд з кіосками, де продаються дешеві цигарки.

Виходить, торговцям заздалегідь повідомляють про рейди?

Не виключено, що так! Бо після перевірок продавці дешевих тютюнових виробів змінили тактику. З торгових полок зникли відомі торгові марки сигарет. Але це не означає, що їх немає в продажу.

В одному з дешевих кіосків журналісти спробували придбати цигарки «Marlboro», яких не було на вітрині, і нам це вдалося.

«У нас все є. Запитуйте!» - констатувала продавчиня в кіоску.

Більше того, продавати сигарети без акцизу почали на так званих стихійних точках у центрі міста - прямісінько на розкладці біля зупинок громадського транспорту.

- Скільки коштує «Winston»? - запитала журналістка у продавчині.

- 40 грн.

О! А чому так дешево? Вони не якісь погані?

- Звичайні заводські, але без акцизу, - відповіла продавчиня.

А «Camel» скільки? – продовжувала запитувати журналістка.

- Теж 40, теж із заводу, як і «Marlboro», - нервово відповіла жінка і додала, якщо покупчині щось не до вподоби, то за 90 грн нехай покупає у магазині.

А багато купують у вас? - тактично знову запитувала журналістка.

- Думаю, більше, ніж в магазині, - лукаво відповіла жінка і попрохала не «доставати» її запитаннями.

Тож ми попросили відповісти читачів нашого сайту (kg.ua) на запитання, чи купують вони нелегальні сигарети.

Серед запропонованих варіантів відповідей понад третину респондентів обрали варіант «Ні» (36,2%); 34,8% опитаних відповіли «Я не курю»; 20,3% підтвердили, що купують такий безакцизний товар. Ще 8,7% обрали відповідь «Не можу відрізнити нелегальні сигарети від легальних».

А як же, дійсно, відрізнити нелегальну продукцію від легальної? Про це ми запитали у директора з корпоративних питань та комунікацій JTI Україна Гінтаутаса Діргелу.

«З року в рік виробники нелегальної тютюнової продукції все більше вдосконалюють упаковку, а тому точно встановити є сигарети оригіналом чи підробкою, може лише експертиза. Втім є низка найбільш очевидних ознак, за якими пересічний споживач може зрозуміти, що це підробка.

По-перше, це вартість пачки сигарет – виготовлені в 2023 році сигарети не можуть коштувати менше 52 грн 85 коп, оскільки це мінімальна сума податків з пачки сигарет, яка навіть не враховує собівартість.

По-друге, на пачці легального продукту має бути нанесена українська марка акцизного податку.

По-третє, напис «Duty free sales only» вказує на нелегальність пачки сигарет, якщо вона продається на митній території України. Сигарети із таким написом можуть законно продаватись лише у магазинах безмитної торгівлі.

По-четверте, грає роль місце продажу. Якщо сигарети продаються з рук на ринку, у бабусі біля метро, в кіоску, який не має ліцензії — висока вірогідність, що сигарети нелегальні, адже офіційні виробники не співпрацюють із нелегальними каналами збуту сигарет.

По-п’яте, на нелегальне походження продукції може вказувати якість упаковки. На пачках підробних сигарет кольори, шрифти, відстані між елементами можуть різнитися, якщо порівняти їх із оригіналом», - розповів він.

Але так чи інакше, в умовах війни та зубожіння населення привабливість контрафакту і контрабанди в очах споживача зростатиме. Тож він буде більше звертати увагу на ціну кінцевого виробу і курці постануть перед вибором: кидати палити (на що підуть не всі), переходити на більш низькі за якістю сигарети або шукати товар аналогічної якості, але за меншою ціною. Природно, що у разі наявності контрафакту, споживачі не дивитимуться на наявність акцизної марки на пачці сигарет, а приділятимуть увагу ціні, що, знову-таки, створює передумови для зростання виробництва контрафакту і контрабандних поставок в Україну.

Завдання не допустити цього – це завдання контролюючих та державних органів. Як повідомив голова фінансово-податкового комітету Верховної Ради Данило Гетьманцев ( на фото), депутатами вже розроблено «детальний план на кілька місяців» щодо виведення нелегального ринку з тіней.

«Вживатимемо дуже суворих заходів, пов'язаних із прийняттям рішень з кадрів щодо тих органів, які не приймають рішення про поставлені завдання», — заявив він.

І тут хочеться застерегти. Адже у ході реалізації плану може статися так, що вони вийдуть на самих себе. А підштовхувати владу та контролюючі органи до дій мають громадські активісти та журналісти, як це робить у нашому місті редакція «Кременчуцької газети».

 

У ЧОМУ НЕБЕЗПЕКА НЕЛЕГАЛЬНОГО РИНКУ СИГАРЕТ Ы ЯК ПОБОРОТИ КОНТРАФАКТ? 

Саме нелегальний ринок тютюнових виробів позбавляє економіку значних податкових надходжень, знищує легальний бізнес, підживлює корупцію, а самі підпільні цигарки, які продаються за пів ціни та без акцизу, можуть бути особливо небезпечними для здоров’я, бо, скоріш за все, виготовляються з неякісного тютюну, містять сторонні домішки (екскременти, пластик). Аби зрозуміти, який загалом нелегальний ринок тютюну у 2023 році, у чому небезпека нелегального ринку цигарок, як взагалі побороти контрафакт, нам розповів директор з корпоративних питань та комунікацій JTI Україна Гінтаутас Діргела.

- Який загалом нелегальний ринок тютюну у 2023 році?

- Згідно із результатами дослідження «Кантар» (ТОВ «Кантар Україна» — компанія, що спеціалізується на маркетингових дослідженнях), частка нелегальної тютюнової продукції від загального обсягу ринку в Україні в лютому 2023 року сягнула 20,2%, тоді як в 2021-му було 16,9%, а у 2020-му - 6,9%. Така тенденція простежується з 2016 року. Зростання відбулось за рахунок збільшення частки підробленої продукції до 7,9% та великої частки продукції, що маркована для «Duty free only» - до 10,8%.

- Чи відкриті поліцією справи щодо підробки продукції, яку виготовляє ваша фабрика у Кременчуці, і скільки їх. Яка сама довша за часом і чи пред’явлені підозри комусь у ній?

- Так, наразі є порушені кримінальні провадження за фактом підробки продукції нашої компанії, але оскільки вони перебувають на стадії досудового розслідування, ми не можемо розголошувати деталей.

- У чому небезпека нелегального ринку сигарет?

- Можна виділити декілька ключових наслідків існування нелегального ринку тютюнових виробів:

- значні недонадходження податків до державного та місцевих бюджетів.

Компанія «Кантар» в останній хвилі дослідження оцінила, що якщо рівень нелегальної торгівлі тютюновими виробами в Україні збережеться на поточному рівні до кінця 2023 року, то наслідки у грошовому вираженні становитимуть податкові недонадходження у розмірі 22 млрд грн.

- спотворення конкуренції на ринку, нанесення збитків легальному бізнесу.

Оскільки нелегально вироблені чи ввезені тютюнові вироби через уникнення сплати податків коштують на ринку майже вдвічі дешевше за легальні, останні стають все менш конкурентоспроможними. Відповідно, разом із державою несе збитки і легальний бізнес (і тут мова не тільки про виробників, але й про добросовісних дистриб’юторів та продавців кінцевому споживачу).

- підривання культури дотримання законодавства, зокрема нівелювання політики боротьби із поширеністю тютюнопаління.

Нелегальні виробники та оптові, роздрібні дистриб’ютори не дотримуються не лише законодавства в частині сплати податків, але й будь-яких інших правил та заборон, які мають на меті обмежити доступ, наприклад, дітей до можливості придбання сигарет, а також загалом знизити рівень куріння. Втім, через існування нелегального ринку, усі ці численні заборони і обмеження просто не працюють, адже ятки із нелегальною продукцією за низькими цінами можна побачити будь-де – від станцій метро до подвір’їв шкіл.

- сумнівна якість продукції і її вплив на здоров’я.

Якщо легальний виробник дотримується стандартів виробництва, вимог до тютюнової сировини, і несе за це юридичну відповідальність, то за якість нелегальної продукції не відповідає ніхто, адже вона сама собою вже є порушенням в силу факту її виробництва. А тому, дуже часто такі сигарети виробляються підпільно в гаражах, підвалах в антисанітарних умовах.

підживлення корупції.

Нелегальний ринок тютюну не міг би існувати без зв’язків причетних до виробництва і продажу нелегальних тютюнових виробів осіб із представниками в правоохоронних та контролюючих органах. Відповідно, такий стан речей підриває антикорупційні зусилля держави та довіру до правоохоронних органів з боку суспільства.

- Яка податкова складова у ціні пачки сигарет?

- Загалом, залежно від ціни на конкретну пачку, у відсотковому вимірі податки становлять орієнтовно 75-80% від ціни на пачку сигарет. Структура податків на сигарети така: мінімальне акцизне зобов’язання (ставка ПКУ)+20% ПДВ+5% роздрібний акциз. Якщо взяти сигарети із вартістю в місці торгівлі 80 грн, то мінімальне акцизне зобов'язання 41,9 грн+ ПДВ 13,3 грн+3,8 грн=59 грн податку.

Чи підтримуєте ви проєкт закону щодо заборони реалізації підакцизних товарів в магазинах безмитної торгівлі на час воєнного стану на території України і чому?

- Виходячи з того, що ми бачили у медіа-розслідуваннях, сигарети, марковані для продажу у «Duty Free», не надходять в Україну з магазинів безмитної торгівлі. Мало того, такі сигарети ніколи не перебували на території митного контролю. Тож загалом ідея заборони реалізації підакцизних товарів в магазинах безмитної торгівлі через деякі негативні випадки не є позитивною. В той же час, якщо у країни наразі немає достатніх можливостей контролювати ситуацію під час війни, ми вбачаємо логіку у тому, щоб дещо обмежити продаж в «Duty Free» магазинах. Але такі обмеження мають бути тимчасовими (до закінчення дії воєнного стану) і також повинні мати конкретні цілі, що можна виміряти (KPIs), наприклад, дослідження ринку до та після введення обмежень.

Втім, не варто мати ілюзій, що такий, хоч і радикальний, але все ж точковий метод раз і назавжди вирішить проблему нелегальних сигарет. Адже з високою вірогідністю схема DF просто незадовго буде замінена якоюсь новою схемою.

Як взагалі побороти контрафакт?

- Неможливо вирішити лише окремо взяту проблему контрафакту (підробок). Необхідно здійснювати комплексну боротьбу із нелегальним ринком, включаючи контрабанду та сигарети без акцизних марок, фейкові «Duty Free». Тоді буде відчутний вплив і на сегмент контрафакту. На наш погляд, першочерговою причиною такого значного зростання рівня нелегальної торгівлі сигаретами є те, що ставки акцизів на тютюн не враховують реального стану купівельної спроможності споживачів. Відтак, необхідно, щоб податкова політика більше базувалась на реалістичних економічних показниках.

Окрім того, потрібна добре централізована координація заходів з протидії нелегальному ринку тютюну, наприклад, на рівні Офісу Президента. Адже наразі через наявну в різних органах компетенцію у боротьбі із нелегальним ринком і відсутність координації між ними, ми не бачимо відчутних результатів. А нелегальний ринок вже давно перетнув ту межу, коли з ним можна було б боротися точковими заходами з боку окремих органів. Окрім того, потрібна загальнонаціональна стратегія боротьби із нелегальним ринком тютюнової продукції, яка б передбачала конкретні кроки, строки та відповідальних осіб, які мали б їх вжити, а також необхідні зміни до законодавства, які б закрили наявні прогалини і сприяли боротьбі із нелегальним виробництвом та обігом тютюнової продукції.

Кременчуцька газета