Що варто знати продавцям та власникам торгових точок про нелегальні сигарети

За останніми даними дослідницької компанії Kantar, у липні нелегальний ринок України сягнув 15,9%. А вже у листопаді генеральний директор компанії JTI Україна Пол Холловей повідомив про те, що згодом «тінь» зросла до безпрецедентних 18,1%.

І, за прогнозами експертів, за підсумками 2021 року цей показник може перевищити 20%. Це доволі загрозлива цифра, адже вона вказує на те, що сигарет, з яких не сплачуються податки і які несуть загрозу для здоров’я курців через відсутність контролю за їх виробництвом та зберіганням, стає занадто багато. І, як це не дивно, результати цього ж дослідження вказують на те, що 67% нелегальних сигарет продаються через легальні точки продажу.

Хоча українське законодавство забороняє продаж нелегальних сигарет, торговці на розкладках ігнорують будь які заборони.  Поряд з тим, є ще одна проблема – законні рітейлери, як виявилось, теж беруть участь у незаконній торгівлі: деякі – свідомо, а деякі – через необізнаність.

Однак, незважаючи на те, яким чином нелегальні сигарети потрапили до точки продажу, і навіть те, чи знали продавець, керівник та власник магазину, що вони продають саме нелегальну продукцію, вони несуть відповідальність. Покарання передбачене і у тому випадку, коли торговці з об’єктивних причин не можуть відрізнити легальний товар від нелегального. І ця відповідальність доволі сувора.

У разі встановлення причетності торговельної точки до продажу нелегальних тютюнових виробів, наслідками можуть бути:

-          конфіскація тютюнових виробів та виручки

-          анулювання ліцензії

-          штрафи від 3400 грн. до 23 800 грн для продавця та від 17 000 грн для торговельної точки

-          кримінальна відповідальність у вигляді штрафу чи позбавлення волі з конфіскацією майна.

Щоб проінформувати продавців про нелегальний ринок сигарет та їхню відповідальність, тютюнові кампанії, профільна асоціація «Укртютюн» та Асоціація міст України розпочали інформаційну кампанію"Скажи "Ні!” продажу нелегальних сигарет". Майже по всій країні серед точок продажу тютюнової продукції почали розповсюджувати буклети, які у доступній формі пояснюють наслідки нелегального ринку сигарет та відповідальність, що несуть ті, хто продає незаконні сигарети.

Велика частина кампанії направлена на те, щоб навчити продавців відрізняти нелегальні сигарети від легальних.

Характерні ознаки продукції нелегального походження:

- марка акцизного податку відсутня на пачці.

- марка акцизного податку не містить інформації про кількість сигарет у пачці або ж зазначена кількість на марці не відповідає фактичній кількості сигарет в пачці.

- на декілька марок акцизного податку нанесено ідентичні серію та номер

- реквізити марки відсутні в реєстрі марок акцизного податку. Такий реєстр можна знайти на сайті Державної податкової служби України

- на пачці сигарет, придбаній на митній території України, зазначено «Duty Free Only». Насправді такі сигарети можуть законно продаватись лише в магазинах безмитної торгівлі.

- низька якість упаковки: наприклад, кольори, шрифти, відстані між елементами відрізняються від тих, що нанесені на оригінальну упаковку

- медичні попередження зазначено іноземною мовою

- невиправдано низька ціна продажу: адже мінімальна сума податків, яка підлягає сплаті з виробленої у 2021 році пачки сигарет згідно із нормами Податкового кодексу України становить 36,69 грн.

Організатори інформаційної кампанії наголосили, що через нелегальний ринок великі кошти втрачають державний та місцеві бюджети. Лише у 2021 році сума втрат перевищує 14 млрд гривень. Однак нелегальний ринок сигарет має й більш відчутні наслідки для торгівельних точок: від штрафів до втрати ліцензії та кримінальної відповідальності. Тож асоціації закликають власників та продавців торгових точок не брати свідомої участі у продажу нелегальних сигарет та ретельно досліджувати тютюнові вироби наявні у магазинах, щоб не стати учасником злочину несвідомо.