Середньорічний загальний рівень нелегальної тютюнової продукції в Україні в 2021 році сягнув позначки 15.7%

Річний рівень торгівлі нелегальною тютюновою продукцією в Україні зростає з рекордною швидкістю. 

За актуальними даними проєкту Моніторинг нелегальної торгівлі тютюновими виробами в Україні, який проводить Kantar Україна від 2011 року, в Україні рекордними темпами зростає рівень торгівлі нелегальною тютюновою продукцією.

Середньорічний загальний рівень нелегальної тютюнової продукції в Україні в 2021 році сягнув позначки 15.7%. До прикладу, у 2020 році цей показник становив 6,9%. Збільшення загального рівня нелегальної продукції відбулося шляхом  зростання підробленої продукції (5,3%), а також продукції, що маркована надписом Duty Free та призначена для продажу в зоні безмитної торгівлі або для експорту (8,4%), яка нелегально продається в Україні.

При такому загальному рівні нелегальної продукції на тіньовому ринку в Україні розповсюджується майже 8 мільярдів штук сигарет, а втрати державного бюджету від несплачених податків у 2021 році оцінюються на рівні 14,4 млрд гривень.

Зростання обсягів нелегальної торгівлі тютюновими виробами, яке спостерігається з середини 2020 року, продовжується і дотепер.

Так, у серпні 2021 загальний рівень нелегальної продукції сягнув 18,1%.

«За останніми даними, отриманими в серпні 2021 року, рівень нелегальної продукції вдвічі перевищує попередній максимум, зафіксований у 2013 році» — зазначила Тетяна Свердлик, аналітикиня Kantar Україна.

61% продукції, маркованої позначкою Duty Free або призначеної для експорту, яка  реалізується в Україні, має напис про те, що виробником є Винниківська тютюнова  фабрика. Майже половина цієї групи нелегальної продукції – сигарети Сompliment з маркуванням Duty Free (47%).

Продукція тютюнових фабрик Республіки Білорусь залишається на першому місці серед контрабанди — 44%.  Найбільш поширеними марками цієї групи є Credо, NZ, Fest.

Традиційно, лідерами за рівнем розповсюдження нелегальної продукції є 7 областей України, в яких реалізується 62% такої продукції: Харківська (13%), Одеська (13%), Дніпропетровська (11%), Донецька (8%), Львівська (6%), Запорізька (6%), Хмельницька (6%).

У 2021 році реалізація нелегальної тютюнової продукції через кіоски та магазини збільшилась у порівнянні з 2020 роком. За останніми даними 67% нелегальної продукції продається в кіосках і магазинах поряд з легальною продукцією. У 2020 році цей показник був на рівні 52%.

Kantar