Чому необґрунтоване збільшення податків на тютюнові вироби призводить до зростання незаконної торгівлі

Якщо сигарети стають лише на 10% дорожчими відносно доходу людини, частка незаконної торгівлі зростає майже на 7%. 

Такого висновку дійшла компанія Alvarez & Marsal у своєму звіті "Причини та боротьба з незаконним обігом тютюну". Цей звіт доводить реальну небезпеку збільшення податків на тютюн та слабкості правоохоронних органів. 

Однією з ключових причин зростання рівня нелегальної торгівлі є податкове навантаження на сигарети, яке дуже неспівмірне із купівельною спроможністю людей, зокрема, з рівнем зарплат в Україні

Експерти проаналізували більшість найважливіших світових ринків сигарет - з 2005 до 2019 року було загалом проаналізовано 71 країну, на які припадають 82% світового обсягу сигарет і 92% їх світової роздрібної вартості - у тому числі Україну.

На підставі зібраних даних вони підрахували, що світовий обсяг нелегальної торгівлі зріс на 11,5% у період між 2017 та 2019 роками, при цьому обсяги у Східній Європі зросли на 78%. Загалом у 2019 році споживання підробок та контрабандних сигарет становило 38,9 млрд сигарет, що дорівнює 7,9% загального споживання тютюну. Зокрема, в Європейському Союзі споживання фальсифікованих сигарет вперше склало більше 50%.

"Пандемія коронавірусу вплинула на купівельну спроможність споживачів, що викликало посилення переходу на нелегальне споживання, яке посилюється зростанням тенденції купівлі в Інтернеті, - йдеться у звіті. - Політики, які прагнуть зміцнити державні фінанси, повинні ретельно продумати ризики менш доступного тютюну, що може призвести лише до зростання попиту на нелегальну продукцію, зниження доходів та ослаблення системи охорони здоров'я".

Проведені дослідження показують, чим менш доступні легальні сигарети, тим більше частка нелегальних сигарет. Коефіцієнт доступності сигарет в Україні – один із найвищих серед усіх країн Східної та Західної Європи – 26,1%, що означає, що для придбання пачки сигарет середньостатистичному українцю потрібно витратити більше чверті свого денного заробітку.

 

 

Ускладнює ситуацію податкова політика щодо тютюну. Податки на тютюн, як правило, збільшуються з подвійною метою - зменшити тютюнопаління та збільшити податкові надходження. Однак підвищення цін на тютюн та зниження доступності спонукає курців шукати дешевші продукти та створює можливості для злочинців. Навіть помірне зростання податків робить тютюнові вироби менш доступними та призводить до посилення незаконної торгівлі. Пандемія COVID-19 зробила цю ситуацію ще більш чутливою.

У середньому на кожен додатковий відсоток особистого доходу, необхідний для придбання пачки сигарет, частка нелегального тютюну збільшується приблизно на дві третини одного відсотка. Якщо підвищення податків означає, що сигарети дорожчають на 10% відносно доходів споживачів, наслідком цього буде зростання майже на 7% частки нелегального тютюну у загальному споживанні.

Власне тому політика оподаткування тютюну та його вплив на доступність тютюнових виробів є важливим чинником у світовій незаконній торгівлі тютюном. Краще розуміння взаємозв’язку між оподаткуванням та ціноутворенням - а отже, доступністю та незаконною торгівлею - сприятиме роботі урядів, регулюючих та правоохоронних органів. 

“Ціна на тютюн - це не просто результат ринкових відносин, це так само питання державної політики. Наш аналіз демонструє 97-відсоткову кореляцію між податком за кожну пачку сигарет та рівнем роздрібних цін”, - стверджують експерти.

Експерти зробили висновок, що успішне подолання незаконної торгівлі є надзвичайно важливим і може бути досягнуто лише шляхом скоординованих зусиль із залученням усіх ключових зацікавлених сторін, включаючи політиків, регулюючі, фіскальні, правоохоронні органи, фахівців громадського здоров'я та легальних тютюнових компаній.

 “Багато споживачів вважають незаконний тютюн злочином без жертв. Це, звичайно, не так. Насправді незаконна торгівля тютюном стала серйозною проблемою безпеки і все частіше використовується для фінансування тероризму. Незаконна торгівля тютюном є, мабуть, найпоширенішим та найбільш документально підтвердженим сектором у тіньовій економіці”, - йдеться у звіті.

Фото A&M